Byggnader

Mangårdsbyggnad

Mangårdsbyggnaden som är från slutet av 1700-talet, har ursprungligen stått i Agnäs och tillhört familjen Åström. Byggnaden uppfördes åren 1949-53 på hembygdsområdet.

Hustypen kallas Västerbottensgård eller parstuga. Den är tidstypiskt inredd med kök till vänster, kammare i mitten och sal till höger. Stänkmålningen i köket och schablonmålningen i salen är utförd  i Per Davidsson stil. en dörr som målats av Davidsson finns i förstugan. I kammaren finns Bjurholms första tapet återskapad i nytryck.

Inventarierna är skänkta av ortsborna. På vinden finns en utställning av föremål från nybyggartiden och framåt.

 /storstugan-50.jpg

Bagarstugan från 1810

Bagarstugan är från 1810-talet och är skänkt av Enar Gustavsson, Ström.

Nybyggare använde en tid stugan som boningshus. Hösten 2006 gjordes förbättringar för att underlätta för tunnbrödsbagarna.

/bagarstuga-50procent.jpg

Häbbren

Häbbret till vänster från 1860 och kommer från Norrström. Mo och Domsjö skänkte det till Hembygdsföreningen. och Häbbret till höger från 1875 är från Nordells och stod ursprungligen efter vägen till värdshuset. De användes för förvaring av korn samt livsmedel som bröd, fisk, kött och fläsk m m.

/habbre2.jpg

Agnäsladan från 1671

Ladan kommer från Agnäs som är den äldsta byn i Bjurholm. Ovanför dörren står det inristat "anno 1671 IHS". Dörren har samma rutmönster som fanns i den äldsta kyrkan i Bjurholm.

 /agnasladan-400-pxl.jpg

Sommarladugården från 1870

Ladugården är från Bjurholm. Den använde man för att kunna städa den ordinarie ladugården under sommaren. Sommarladugård byggde man där betesmarken fanns så att man hade nära till betet.

 

 

Färjkarlens stuga från 1843

Stugan kommer från Agnäs. Man var tvungen att ta färja över Öreälven när man skulle till Nordmaling flr det fanns ingen bro över älven. Den användes som serveringsstuga.

/farjkarlens-stuga-fran-agnas-efter-att-den-flyttats-till-hembygdsgarden-i-b.jpg

Olov Pettersstugan från 1875

Den är inredd som förmånsstuga, dit farföräldrarna i regl flyttade sedan en son eller dotter övertagit gården. Köket har tidsenlig inredning med förlåtssängar och mjölkskåp. På vinden finns en klädutställning och vävkammare.

/olpetters-940.jpg

Sista styvern från 1894

Bagarmästare Israel Norberg byggde denna lilla stuga vid allmänna vägen inne i Bjurholm. Här sålde han kaffebröd samt svagdricka. Den kallades "sista styvern" eftersom många köpte upp sina sista slantar här.

/sistastyvern.jpg

Ladugården från 1850-60

Den är flyttad från Övre Nyland där den tillhörde gästgiveriet. Enligt gästgivarstadgan måste det finnas en gästgivare som kunde ordna med skjuts när länsman, präst, kronofogde eller någon annan finare person skulle fara någonstans.

Om det var en riktigt högt uppsatt person så hade han rätt att åka efter två hästar. Tidigare kunde dessa herrar bara komma till en bonde och begära skjuts och bonden var då tvungen att skjutsa honom dit han ville.

Ladugården är ett högfähus. Det innebär att det finns ett rum under ladugården. Gödseln föll ner dit genom luckor i golvet. Den här sortens ladugårdar är ganska ovanliga. Inne i ladugården finns en del bruksföremål.

/ladugarden.jpg

Logen från 1880

Den kommer från Bjurholm och är byggd av Jonas Jonsson. I Bjurholmstrakterna var denna fyrkantloge vanlig och användes främst för tröskvandring. Utbyggnaden är gjord på senare tid.

 /logen.jpg